Om burgers met een laag inkomen en een chronische ziekte of beperkingen te ondersteunen, bieden ruim 300 gemeenten in Nederland een collectieve zorgverzekering aan: de Gemeentepolis.  Deze kan via Gezondverzekerd.nl worden aangevraagd. Dankzij de premium licentie van Gezondverzekerd.nl (BS&F) kan de benodigde informatie voor deze aanvragen vanaf nu makkelijk en veilig worden aangeleverd met behulp van de Ockto-app.

Snelle en veilige beoordeling van aanvragen
Aan het aanvragen van een Gemeentepolis zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo is deze collectieve zorgverzekering inkomensafhankelijk. Voorheen werden alle benodigde gegevens handmatig gecontroleerd in de Backofficeapplicatie van Gezondverzekerd.nl. Een tijdrovend proces, waarbij communicatie en documenten via post en e-mail werden verstuurd. Door het gebruik van Ockto in het inventarisatieproces kunnen gemeenteambtenaren nu sneller beoordelen of iemand recht heeft op de Gemeentepolis.

Wanneer iemand een aanvraag doet voor de Gemeentepolis wordt hem of haar vanaf nu gevraagd om de benodigde gegevens aan te leveren via de Ockto-app. Met de app worden, na inlog met DigiD de benodigde gegevens opgehaald bij overheidsportalen zoals de Belastingdienst en het UWV. Deze brondata wordt na goedkeuring verstuurd naar de Backofficeapplicatie van Gezondverzekerd.nl. Daar kan de gemeente vervolgens beoordelen of deze persoon, op basis van zijn of haar inkomens- en/of vermogenssituatie, in aanmerking komt voor een Gemeentepolis.

Auke Dirkmaat, Ockto: “We zijn zeer verheugd te zien dat men dit aanvraagtraject door gebruik van de Ockto-app een stuk zelfstandiger doorloopt. Het gemak van de app en de gegevens in één keer goed aangeleverd zorgen voor een aanzienlijke verbetering van dit proces.”

Hertoetsing en snel uitsluitsel
Ook kan Ockto worden ingezet bij de hertoetsing van alle burgers die al onder de Gemeentepolis vallen. Gegevens van de Belastingdienst en het UWV kunnen eenvoudig worden aangeleverd. Na het goedkeuren van de aanvraag of hertoetsing wordt er automatisch een beschikking gestuurd naar de burger.

Dit scheelt veel tijd en ook de burger weet snel waar hij of zij aan toe is. Daarnaast kunnen onterechte polissen sneller worden geïdentificeerd. “Het gebruik van Ockto maakt de beoordeling van een aanvraag niet alleen makkelijker voor de gemeente, ook de burger heeft sneller uitsluitsel”, meent Niek Wezenberg, manager bij BS&F.

Over BS&F en de Gemeentepolis
De Gemeentepolis is een collectieve verzekering voor mensen met een laag inkomen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Deze zorgverzekering wordt aangeboden door ruim 300 gemeenten via Gezondverzekerd.nl. In Nederland bieden bijna alle gemeenten een Gemeentepolis aan.

Bureau BS&F ondersteunt overheden, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en belangenorganisaties bij het versterken van sociaal beleid, het realiseren van toegang tot zorg en het ondersteunen van kwetsbare mensen. Bijvoorbeeld door het opzetten en beheren van het platform Gezondverzekerd.nl

Meer informatie over de Gemeentepolis en de koppeling met Ockto is te vinden via deze website.

Over Ockto
Met Ockto kan een consument op een veilige manier zijn persoonsinformatie ophalen en doorgeven aan de dienstverlener die deze informatie nodig heeft. Bijvoorbeeld om een hypotheekaanvraag te doen, inzicht te krijgen in de pensioensituatie, of om een Gemeentepolis aan te vragen.

De consument kan met Ockto informatie ophalen vanuit verschillende overheidsportalen zoals het UWV, Mijnpensioenoverzicht.nl, de Belastingdienst en MijnOverheid. Kijk voor meer informatie op deze website.

Houd mij op de hoogte van nieuwe artikelen

Meld je direct aan.


Vragen over een nieuwsitem?